Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

En begyndere guide til bestøvning

Gartnere taler ofte om vigtigheden af ​​bier og sommerfugle. Mens disse bestøvere er vigtige, er der andre aspekter af bestøvning, som nogle gange overses. At lære om bestøvningsprocessen kan hjælpe gartnere med at producere mere mad og spare frø med succes.

Hvordan fungerer bestøvning?

Bestøvning opstår, når pollen, et pulver, der indeholder mandlige reproduktive celler, overføres fra en blomster stiftere til en anden blomsts stigma. Da planter ikke selv kan foretage denne overførsel, stoler de på eksterne kræfter for at flytte pollen. Bestøvning kan forekomme på flere måder.

Er bestøvning nødvendig?

Bestøvning er nødvendig for, at alle planter kan producere frø. Visse grøntsager kræver også bestøvning for at give et udbytte. Disse inkluderer frugtafgrøder som tomater, squash, bønner og majs. Rod- og bladafgrøder som rødbeder og salat kræver ikke bestøvning for at give et udbytte, males skal stadig bestøves for at producere frø.

Insekt- og dyrebestøvning

Når vi tænker på bestøvere, tænker vi typisk på bier og sommerfugle. I virkeligheden bestøver forskellige insekter og dyr planter, herunder møl, fluer, hveps, fugle og endda flagermus!

Bestøvning er ikke bevidst hos dyrene eller insekterne. Disse skabninger overfører ved et uheld pollen fra en blomst til en anden, mens de høster pollen, nektar eller begge dele.

Bier betragtes som nogle af de bedste bestøvere af madafgrøder. Deres kroppe er dækket af børstehår, der samler pollen elektrostatisk. Pollen smitter af på andre blomster, når de fortsætter med at samle det. Nogle indfødte bier, som den sydøstlige blåbærbi, specialiserer sig også i specifikke planter og gør et bedre arbejde med bestøvning end andre arter.

Vind og vand

Vindbestøvede afgrøder producerer milliarder large lette pollenkorn, der let bæres af vinden. De har typisk fjerede stigmer for at hjælpe med at fange vindbåren pollen. Disse afgrøder inkluderer de fleste korn som majs, byg, hvede og havre. Mange nøddetræer er også vindbestøvede.

I vores majsdyrkningsguide har du måske bemærket, at der står at plante majs i blokke mindst fem rækker brede for god bestøvning og godt fyldte ører. Som majs med vindbestøvet har det en meget bedre probability for at blive bestøvet i større blokplantager end hvis du planter en række eller to.

Du kan lejlighedsvis bemærke insektbestøvere, der besøger disse afgrøder. Bier og andre insekter kan samle pollen, males er generelt ineffektive ved bestøvning.

Vandbestøvning er sjælden, males der er et par arter af vandplanter, der er afhængige af pollenoverførsel gennem vand.

Human

Hvorfor skulle mennesker have brug for at bestøve afgrøder? Håndbestøvning udføres typisk, når naturlig bestøvning enten mangler eller er uønsket.

Det mest kendte eksempel på, at håndbestøvning er nødvendig, er vanilje. Vanille orkidéen, der er hjemmehørende i Mexico, bestøves af en bestemt paintings af vilde bier. Vaniljeafgrøder, der dyrkes andre steder som Madagaskar, skal håndbestøves, fordi naturlige bestøvere ikke findes.

Naturlig bestøvning kan være uønsket, når der opdrættes planter eller undgå krydsbestøvning. Når man prøver at opdrætte en ny kind eller oprette en bestemt hybrid, kan gartnere stole på håndbestøvning. Du kan også bruge håndbestøvning til at forhindre, at planter krydsbestøver, hvis du ikke har plads til at adskille dem den nødvendige afstand. Sække eller dække og håndbestøvende blomster holder dine sorter rene.

Håndbestøvning er let at gøre. Du er nødt til at identificere blomsterstifterne og bruge en vatpind eller en lille børste som en pensel til at flytte pollen til en anden blomster stiftere.

At holde disse bestøvningsfaktaer i tankerne kan hjælpe med at sikre, at din have er en succes.

.

Leave a Reply