Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Hvordan dyrker jeg ærter? – joe gardener®

Ærtekapsel på en vinstok

Ærter, som en af ​​de første afgrøder, der kan sås udendørs om foråret, er forkyndere for vækstsæsonen. Der er ærter med klatretype og busketype, ærter med farverige og interessante blomster, afskalning af ærter og ærter med spiselige bælg. Hvis du vil dyrke ærter i din have, er her alt hvad du behøver at vide.

Du kan også downloade min Hvordan dyrker jeg ærter? et ark og preserve den freed from cost ressource praktisk til din reference.

Da jeg var barn, var de eneste ærter, jeg kendte, den frosne slags – og jeg må indrømme, at jeg ikke var fan. Males mine børn nyder ærter friske fra vinstokken og spiser dem som slik. Som forælder skal du elske det! Hjemmelavede ærter kan også bruges i supper og gryderetter eller serveres blancherede, sauterede og stegte. De er bare så velsmagende og alsidige.

Ærteplanter (Pisum sativum) er kvælstofbindende bælgfrugter, der har få behov og sjældent oplever skadedyrs- og sygdomsproblemer. De trives i køligt vejr, og i nogle klimaer kan en anden afgrøde plantes i sensommeren til en høst, hvilket gør ærter til en god kandidat til efterfølgende plantning.

Åben ærteskal

Hjemmelavede ærter er velsmagende og alsidige. De er gode i en række retter eller spises lige fra vinstokken. (foto: Amy Prentice)

Hvornår skal man plante ærter

Ærter skal plantes så tidligt som du kan komme væk med om foråret for at sikre en høst inden sommervarmen planterne kommer i. Generelt betyder det plantning en måned før dit områdes gennemsnitlige sidste frostdato. Alternativt kan du plante, så snart jorden er optøet, og jorden kan bearbejdes. Frøene kan spire i jord hvor som helst fra 45 ° –75 °.

To uger efter den første plantning skal du følge den op med en anden række. Svimlende plantetider vil rumme ud og forlænge høsten. Anden runde vil også være en backup, hvis den første plantning viser sig at være for tidlig og mislykkes. En eller to flere planterunder kan følge.

Ærter kan også plantes i juli eller august til en høst af efteråret. Imidlertid vil de ømme kimplanter have brug for ekstra pleje for at overleve varmen i deres første par uger, ligesom skygge klud eller flydende rækkeafdækning.

Ærplanter efter frost

Ærter skal normalt plantes en måned før din sidste frostdato.

Hvor og hvordan man planter ærter

Ærter kræver fuld sol for at trives – det er seks til otte timers direkte sollys dagligt. Ærter vil vokse i delvis skygge, males ikke så kraftigt.

Ærter nyder rig, veldrænet jord med en forholdsvis neutral pH mellem 6 og 7,5. Påfør færdig kompost og bearbejd den i de første par centimeter jord for at give ærterne en stærk start.

Ærter reagerer ikke godt på transplantation, så frø skal sås direkte udendørs. De skal spire inden for 14 dage. For at fremskynde spiring kan frøene placeres i varmt (males ikke kogende) vand og efterlades i 24 timer for at bløde inden plantning.

Ærtransplantationer

Ærter klarer sig typisk ikke så godt, når de transplanteres, så det er en af ​​de afgrøder, hvor frø skal sås direkte udendørs.

Så ærter 1 til 2 inches dybe. Rumklatrende ærter 2 til Three inches fra hinanden i enhver formation, der passer til din have. Ærter af Bush-type har brug for mere plads, så plant 2 til Three inches fra hinanden i rækker, der er 18 til 24 inches fra hinanden.

Ærter, der klatrer, kræver noget at vokse op. Jo mere planter skal klamre sig til, jo lykkeligere bliver de. Ærter vil vokse op et hegn eller et gitter, og der er også adskillige espalierdesigner, der kan købes eller hjemmelaves. Kyllingetråd, kvægpanel og selv snor på understøtninger i en direkte opretstående eller A-formet kind fungerer alt sammen godt.

Ærter, der klatrer på en espalier

Ærter, der klatrer, vil kræve noget at vokse op som denne ærterundværk lavet af et kvægpanel.

Typer og sorter af ærter

Afskalning af ærter – den variety, der kommer i dåser eller frosne – har uspiselige bælg. De er også kendt som engelske ærter eller havenærter.

Sne ærter er dem med flade, ømme bælg, der plukkes inden modenhed og ærter, der næsten ikke er der. Det er den søde, sprøde spiselige bælg, der virkelig er, hvad denne variety ærter handler om. Du finder ofte sneærter i stegt fade med andre grøntsager.

Og så har du det bedste fra begge verdener med snap ærter, også kendt som sukkerærter eller sukkerærter, hvor både bælgen og ærterne er lige så lækre. Det er dem, du vælger fra vinstokken, og håber du ikke spiser dem alle, før du går til køkkenet.

Ærter bælg er oftest en skygge af grøn med grønne eller gule ærter, males der er også lilla sorter for at give en spiselig have et tidligt stænk af farve.

Ærter hængende på en vinstok

Ærter kommer i forskellige farver. Mens de fleste er grønne, er der nogle, der er gule og endda lilla. (foto: Amy Prentice)

Lavine er en yderst produktiv og sød sneærte med mørkegrønne bælg på kompakte, halvbladede planter. Mens de fleste ærtesorter vokser en bælg pr. Knude, vokser lavine to.

Kano er en afskalning af ærter med et dusin ærter pr. bådformet bælg. Den modnes på 70 dage.

Cascadia er en snapærtsort designet til det nordvestlige. De korte vinstokke – kun 32 tommer – giver en overflod af mørkegrønne 3½ tommer saftige, søde bælg.

Lincoln er en arvestykkeart, der modnes på 70 dage og er kendt for at være sød med Three-fods vinstokke og 6 til eight ærter pr. Three-tommers bælg.

Maestro er en beskydende ært med 4,5-tommers bælg med mellem 9 og 12 ærter pr. bælg. De er klar til høst på 61 dage.

Mammoth-smeltende sukker er en frodig arvestykke-type sneærter, der vokser 4 meter høj til 4 til 6 tommer bælg på 68 dage.

Oregon Massive er en stor bælte sneærte med høj modstandsdygtighed over for Fusarium-visne, ært enationsmosaikvirus og meldug. Dens dage til modenhed er 60 dage.

Royal Snap II er en purpurrød snap ærte med bælg op til Three inches og korte vinstokke op til 24 inches. Den modnes på 58 dage.2

Sukker Ann er en sukkerær, der modnes på kun 51 dage. Det er en busk-type med 20-tommer hvidblomstrede vinstokke, der kan dyrkes med eller uden støtte.

Wando er en havenær, der er mere tolerant over for varme end den typiske ært. Den vokser på vinstokke 2 til Three meter høje og modnes på 68 dage.

ærteblomst

Ud over at være lækre producerer hjemmelavede ærter smukke blomster, der kommer i forskellige farver afhængigt af variety. (foto: Amy Prentice)

Vanding af ærter

Vand sjældent, males dybt. En tomme vand om ugen er målet. Hvis det har regnet mindre end en tomme på en uges tid, skal du gøre forskellen med supplerende vanding. Vand beneath løvet, lige på jordoverfladen. (Overhead vanding efterlader frugt og løv vådt, hvilket indbyder til sygdom.)

Et 2-tommers lag af organisk barkflis som strimlede blade eller halm hjælper med at holde jorden kølig og fugtig.

For en sommerplanteret afgrøde, vand endnu oftere for at reducere stress på planterne, mens temperaturen stadig er varm.

Ærter under barkflis

Organisk barkflis som strimlede blade eller halm hjælper med at holde jorden kølig og fugtig for ærter.

Gødning af ærter

Ærter, som alle bælgfrugter, producerer deres eget kvælstof ved hjælp af bakterier. Derfor kræver ærter ikke supplerende gødning, males de nyder rig, biologisk forskelligartet jord.

Påføring af kompost ved plantetid øger mikrobiel aktivitet i jorden. Ved plantning i dårlig jord eller i en ny have kan ærter også behandles med et podemiddel for at øge tilstedeværelsen af ​​kvælstoffikserende bakterier på rødderne for mere kraftige planter.

Ærte skadedyr og sygdomme

Ærter er vedligeholdelsesfattige, når det kommer til skadedyrs- og sygdomspleje. De sygdomme, der opstår, som Fusarium-visne eller mosaikvirus, kan forhindre vækst, males sjældent dræbe planter før varme eller hård frost gør det.

Det mest almindelige disadvantage er meldug, en svampesygdom, der kan påvirke ærtestænger og løv. Korrekt afstand mellem planter for at give luftcirkulation kan forhindre meldug fra at blive et disadvantage. En opløsning af bagepulver eller fortyndet mælk kan nedsætte spredningen eller bruges som en forebyggende foranstaltning, males den kan ikke fjerne meldug. (Læs min omfattende data til meldugskontrol for mere.) Hvis meldug er et konstant disadvantage, skal du vælge en resistent variety.

Bladfodret men på en ærtestang

Mens ærter er vedligeholdelsesfattige og har få skadedyr, skal du være på udkig efter sygdomme, der lejlighedsvis opstår.

Høstning af ærter

Vær opmærksom på dagene til modenhed ved plantetid og indstil en påmindelse. Ærter skal plukkes straks for maksimal sødme. Efterladt for længe på vinstokken, mister de smagen, og bælgene bliver stramme. Efter den første høst vil vinstokkene fortsætte med at producere, indtil sommervarmen bliver for meget for dem eller i tilfælde af en høstafgrøde, når en hård frost dræber dem.

Afskalning af ærter er klar til høst, når bælgene er vokset til deres fulde længde og er fyldt op, males inden ærterne begynder at bule.

For sneærter skal du se bælgelængden for at bestemme, hvornår de er klar. Vælg inden ærterne indeni udvikler sig meget.

Ærter på en vinstok

Sneærter har flade, ømme bælg, der plukkes inden modenhed.

Snap ærter skal plukkes, når bælgene og ærterne er fulde og klumpede. Vælg en bælg, og bøj den halvt. Hvis det klikker, er de klar.

Selvom ærter bedst nydes friske, vil de vare op til en uge, hvis de køles med det samme efter plukningen.

Ærtekapsel på en vinstok

Snap ærter skal plukkes, når bælgene og ærterne er fulde og klumpede. (foto: Amy Prentice)

Hvad er dine hemmeligheder med succes at dyrke ærter? Lad os vide i kommentarerne nedenfor.

Klar til at få flere af dine havearbejde besvaret? Tilmelde for at modtage havearbejdsressourcer, e-bøger og e-mail-opdateringer på joegardener-podcasten med mere.

Hyperlinks og ressourcer

Nogle produktlinks i denne vejledning er tilknyttede hyperlinks. Se fuld offentliggørelse nedenfor.

Episode zero45: Successionsplantning: Praktiske tip til dyrkning af mere mad

Afsnit 094: Sådan starter og plejer du frøplanter indendørs: Mine skridt til succes

Afsnit 106: Husdyrpaneler: Excessive 10 anvendelser i haven til dette alsidige materiale

Afsnit 122: Efterårssucces med grøntsagshave: Bedste planter og tip til kølesæsonavl

Episode 179: Plant Companions: The Science-based Benefits of Companion Planting, with Jessica Walliser

Afsnit 195: Identificering og kontrol af have skadedyr organisk

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg urter?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg jordbær?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg kål?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg løg?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg artiskokker?

joegardener Hvordan dyrker jeg rosenkål?

joegardener Hvordan dyrker jeg peberfrugter?

Hvordan dyrker jeg ærter? et ark

joegardenerTV YouTube: Bedste barkflis til en grøntsagshave

joegardenerTV YouTube: Frøspiring – nemme strategies til mere succes

joegardener weblog: Powdery Mildew Prevention & Administration

joegardener On-line Gardening Academy ™: Tre populære kurser om grundlæggende havearbejde; håndtering af skadedyr, sygdomme og ukrudt; og frø starter!

joegardener On-line Gardening Academy Grasp Seed Start: Alt hvad du behøver at vide for at starte dine egne planter fra frø – indendørs og ude.

joegardener On-line Gardening Academy Beginning Gardener Fundamentals: Væsentlige principper at vide for at skabe en blomstrende have.

joegardenerTV YouTube

joegardener nyhedsbrev

joegardener Fb

joegardener Fb Group

joegardener Instagram

jskovbruger Pinterest

joegardener Twitter

Voksende en grønnere verden®

GGWTV YouTube

Flydende rækkeafdækning

Skygge klud

Offentliggørelse: Nogle produktlinks i denne vejledning er tilknyttede hyperlinks, hvilket betyder, at vi får en provision, hvis du køber. Ingen af ​​priserne på disse ressourcer er canine forhøjet for at kompensere os. Ingen af ​​de emner, der er inkluderet i denne liste, har nogen indflydelse på, at kompensation påvirker deres optagelse her. Valget af alle emner, der er omtalt i dette indlæg og podcast, var udelukkende baseret på fortjeneste og på ingen måde påvirket af noget tilknyttet eller økonomisk incitament eller kontraktforhold. På tidspunktet for skrivningen har Joe Lamp’l professionelle forhold til følgende virksomheder, der muligvis har produkter inkluderet i dette indlæg og podcast: Rain Chook, Corona Devices, Milorganite, Soil3, Exmark, Greenhouse Megastore, Extreme Mowing Pure Seeds, Territorial Seed Agency og Wild Alaskan Seafood Area. Disse virksomheder er enten Mannequin Companions for joegardener.com og / eller annoncere på vores hjemmeside. Vi modtager canine ingen yderligere kompensation fra salg eller promovering af deres produkt gennem denne vejledning. Inkluderingen af ​​produkter nævnt i dette indlæg er fuldstændig uafhængig og eksklusiv for ethvert forhold.

Leave a Reply