Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Hvordan dyrker jeg artiskok? | Plantningsguide

Høst af en artiskok

Artiskokker er lækre at spise ristede, grillede, stegte eller dampede, og i haven giver de en utrolig ornamental værdi med deres strukturelle form, sølvgrønne blade og flammende neonlilla farve, når de får lov til at blomstre. Hvis du vil dyrke artiskokker i din have, her er hvad du har brug for at vide.

Du kan også downloade min Hvordan dyrker jeg artiskokker? et ark og keep den freed from cost ressource praktisk til din reference.

Artiskok blomstrer

Når de får lov til at blomstre, producerer artiskokker en smuk lilla blomst.

Kommercielt dyrkes næsten alle artiskokker i det centrale kyst Californien, med milde vintre og tåge somre. Beneath sådanne forhold kan artiskokker producere som stauder i årevis.

Artiskokker vokser bedst i zone 10 og 11, som er fugtige og frostfrie. I zone 7 til 9 kan artiskokker bare overvintre. I køligere klimaer kan artiskokker dyrkes som enårige.

Artiskokfrø og opdelinger

For gartnere i det centrale Californien er artiskokafdelinger let at komme forbi på lokale planteskoler i sæsonen. Opdelinger, kaldet kroner, har fordelen ved at være identiske med moderplanten, så du ved præcis, hvad du får.

Sørg for, at splittelser er fra en pålidelig kilde og fri for sygdomme.

Artiskokfrø, selv fra pålidelige frøvirksomheder, vil ikke altid blive tro mod sorten på frøpakken. Dette er bare en paintings af artiskokker, og hvordan de reproducerer sig. Hvis du bor i et område, hvor artiskokker ikke kan dyrkes som stauder, så er frø måske din eneste mulighed – males det er OK. Enhver lille variation er acceptabel.

Frø skal startes indendørs tidligt, 10 til 12 uger før den sidste frostdato i dit område. Plant frø ¼ tomme dybt i startblandingen af ​​frø. Jordtemperaturen skal være 60 til 80 grader for at frøene kan spire, så a opvarmet såstartsmåtte kan bruges til at sikre den rette temperatur. Om 10 dage til tre uger spirer frøene. Tyndt til et frø pr. Celle.

Artiskokplanter

Artiskokker kan startes fra frø, males bliver ikke altid tro mod den form, der er angivet på frøpakken.

Hvor, hvornår og hvordan man planter artiskokker

På et sted, der får fuld sol til delvis skygge, planter artiskokroner eller -transplantationer efter al risiko for frost er gået – to uger efter den gennemsnitlige sidste frostdato. Undgå et område, hvor planter bliver nødt til at konkurrere med træer om vand og næringsstoffer. Hvis du vokser som en flerårig, skal du undgå årlige plantesenge, hvor den hyppige omsætning kan forstyrre artiskokplanterne.

De to mest almindelige årsager til, at artiskokker fejler, er tørke om sommeren og vandtæt jord om vinteren. For at undgå begge disse situationer skal jorden bevare fugt, males også dræne godt.

Artiskokker vil være meget ulykkelige i tung jord, som ler. Den bedst mulige jord er et sandet ler, der generøst er kompenseret.

Giv masser af plads mellem planterne, da de ved modenhed kan spænde over 4 fod høje og 6 fod brede. Plant på høje eller i hævede rækker, så overskydende vand kan lettere dræne væk.

Løs transplantaternes rødder, inden du placerer dem i et hul lige så stort som rodkuglen. Fyld hullet tilbage, indtil rødderne er helt dækket, og vand i. Tilsæt mere jord, hvis der påføres vand, der udsættes for rødderne.

Kroner skal plantes 6 til eight tommer dybe. Plantetid kan være så tidligt som i august eller så despatched som i december afhængigt af dit lokale klima. Hvis de er til salg i dit lokale planteskole, er chancerne for, at det er det rigtige tidspunkt at plante dem, males du kan altid kontakte din lokale andelsselskab for at få den korrekte timing for dit område.

Artiskokker, der vokser i en have

Artiskokker vokser bedst på et sted, der får masser af sol og ingen konkurrence om vand eller næringsstoffer.

Artiskok sorter

Hvis du planlægger at dyrke artiskok som en årlig, vil du have en form som Imperial Star, som blev udviklet til at modnes lidt hurtigere end andre sorter. Det tager 85 dage fra transplantation til høst.

Inexperienced Globe er en pålidelig producent af koldt vejr, der er hårdfør i zone 7 og derover. Det er meningen, at den skal dyrkes som en flerårig plante, og den blomstrer på forsommeren.

Den italienske klassiker Violetto er berømt for sine lilla hoveder. Mens den senere modnes end Inexperienced Globe, producerer den større udbytter. Det er hårdføre i zone 6 og derover.

Colorado Star er en form, der er ny på markedet i løbet af de sidste par år. Det er en tidligt modnet årlig som Imperial Star (begge blev udviklet af opdrætter Keith Mayberry) males Colorado Star er lilla snarere end grøn. Det kan blive en flerårig plante, hvis den dyrkes i zone 7 eller varmere.

Grøn artiskok

Der er masser af artiskoksorter at vælge imellem. Sørg for at vælge en form, der passer godt til din space.

Gødning af artiskokker

Artiskokker er tunge fødere. Plantning af artiskokker i kompostrig jord giver dem et godt udvalg af næringsstoffer og en god start, males jorden skal suppleres med en afbalanceret organisk gødning til alle formål.

Modne artiskokplanter kan sideklædes med høj kvælstofgødning. I en space, hvor artiskokker vokser som stauder og producerer hele året, skal du anvende gødning om efteråret. I regioner, hvor flerårige artiskokker dør tilbage om vinteren, skal du fodre en forår, når nye kroner begynder at vokse.

Vanding af artiskokker

Artiskokker skal modtage ca. en tomme vand ugentligt i vækstsæsonen, og endnu mere, når det er ret varmt. Hvis der har været mindre end en tomme nedbør på en uge, udgør forskellen med supplerende vanding.

En tomme eller to organisk barkflis påført omkring planter hjælper med at bevare fugt mellem vandingerne.

Hvis jorden er tung og ikke dræner, skal du trække vandet tilbage, da artiskokkerplanter ikke kan lide våde fødder.

Artiskok skadedyr og sygdomme

Artiskokker tiltrækker få skadedyr og påvirkes sjældent af sygdomme.

Snegle og snegle er den største bekymring for skadedyr. Du kan muligvis aldrig se en snegle, fordi de er aktive om natten, males du vil bemærke de huller, de efterlader. Ved mindre angreb kan snegle fjernes manuelt. Hvis det er svært at holde trit med snegle, kan du bruge det Sluggo eller lignende produkter med jernphosphat som aktiv ingrediens. Jernfosfat er en kæledyrssikker, organisk sneglekontrol.

Artiskok fjerkræmøl er et skadedyr i områder, hvor artiskokker dyrkes som stauder. Larverne lever af knoppestængler og kommer til sidst ind i lækage stilke og spiser planterne indefra. Eventuelle knopper eller løv påvirket af disse ormede larver skal fjernes og destrueres. Tjek beneath blade og på stilke for enkelt, lille grønlig-gule eller orange-gule æg, og skrab dem af.

Krøllet dværg er en virus, der bedøver vækst og kraft af artiskokplanter. Blade krøller og knopper er færre, misdannede og små. Hvis en plante bliver påvirket af krøllet dværg, skal du fjerne den og ikke bruge nogen opdelinger fra planten.

Blight påvirker undertiden de ældre blade af artiskokplanter. For at håndtere rødme skal du fjerne blade, så snart du bemærker et draw back, og bortskaffe bladene uden for haven. Dette skal holde rødme i skak.

Lilla artiskokker med gulfarvning på blade

Nogle gange kan artiskok blade blive påvirket af rødme på plantens ældste blade.

Høstning af artiskokker

At holde artiskokplanter sunde giver høje stængler med flere blomsterknopper. For de fleste sorter starter dette tidligt på sommeren.

Skær knopper, når de er faste og stadig lukkede og ca. three inches i diameter. For at gøre håndteringen nemmere skal du efterlade ca. 2 tommer stilk beneath knoppen, når du skærer den. Pas på ikke at mærke knoppebladene.

Hvis knoppen er åbnet, skal du overveje at lade den være på stilken og nyde den for sine fantastiske blomster, for når en knopp begynder at åbne, mister den sin ømhed og vil ikke være så tiltalende at spise.

Når du har høstet alle knopper på stilken, skal du gå videre og skære den tilbage til jorden. Høst stiger, når planten modnes, så hvis du kan overvintre den, desto bedre. Nøglen er at beskytte rødderne, da den øverste vækst vil gro igen det følgende forår. Påfør et par centimeter organisk barkflis, såsom strimlede blade, om vinteren for at beskytte mod langvarig svær frost.

Hvis der vokser hvor frost er sjælden, kan artiskokker give en første afgrøde i efteråret og fortsætte med at producere hele vinteren indtil den maksimale produktion om foråret, hvorefter stilke kan skæres ned til jorden, så nye stilke kan vokse tilbage i tiden til næste høst .

Budstørrelsen varierer fra en artiskok til den næste, så vær opmærksom på, når du planter, så du ved, hvornår du skal høste.

Brug artiskokker, så snart du høster dem, eller afkøl dem i op til to uger.

Høst af en artiskok

Høst artiskoknopper, når de er faste og stadig lukkede og ca. three inches i diameter. Efterlad ca. 2 tommer stilk beneath knoppen.

Dyrker du artiskokker? Lad os vide i kommentarerne nedenfor.

Klar til at få flere af dine havearbejde besvaret? Tilmelde for at modtage havearbejdsressourcer, e-bøger og e-mail-opdateringer på joegardener-podcasten med mere.

Hyperlinks og ressourcer

Nogle produktlinks i denne vejledning er tilknyttede hyperlinks. Se fuld offentliggørelse nedenfor.

Afsnit 37: Start frø indendørs: de ikke-forhandlingsmuligheder for succes, Pt. 1

Afsnit 094: Sådan starter og plejer du frøplanter indendørs: Mine skridt til succes

joe gardener Hvordan dyrker jeg artiskokker? et ark freed from cost ressource

joegardener On-line Gardening Academy ™: Tre populære kurser om grundlæggende havearbejde; håndtering af skadedyr, sygdomme og ukrudt; og frø starter!

joegardener On-line Gardening Academy Grasp Seed Start: Alt hvad du behøver at vide for at starte dine egne planter fra frø – indendørs og ude.

joegardenerTV YouTube

joegardener nyhedsbrev

joegardener Fb

joegardener Fb Group

joegardener Instagram

jskovbruger Pinterest

joegardener Twitter

Voksende en grønnere verden®

GGWTV YouTube

Frø-startmåtte

* Oplysning: Nogle produktlinks i denne vejledning er tilknyttede hyperlinks, hvilket betyder, at vi får en provision, hvis du køber. Ingen af ​​priserne på disse ressourcer er canine forhøjet for at kompensere os. Ingen af ​​de emner, der er inkluderet i denne liste, har nogen indflydelse på, at kompensation påvirker deres optagelse her. Valget af alle emner, der er omtalt i dette indlæg og podcast, var udelukkende baseret på fortjeneste og på ingen måde påvirket af noget tilknyttet eller økonomisk incitament eller kontraktforhold. På tidspunktet for denne skrivning har Joe Lamp’l professionelle forhold til følgende virksomheder, der muligvis har produkter inkluderet i dette indlæg og podcast: Rain Rooster, Corona Devices, Milorganite, Soil3, Exmark og Wild Alaskan Seafood Area. Disse virksomheder er enten Mannequin Companions for joegardener.com og / eller annoncere på vores hjemmeside. Vi modtager canine ingen yderligere kompensation fra salg eller promovering af deres produkt gennem denne vejledning. Inkluderingen af ​​produkter nævnt i dette indlæg er fuldstændig uafhængig og eksklusiv for ethvert forhold.

Leave a Reply