Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Hvordan dyrker jeg basilikum | Plantnings- og plejeguide

høstet basilikum

Jeg elsker at dyrke basilikum – der er ikke noget bedre end at gå udenfor for at skære et par stængler til hvad du end laver i øjeblikket. Basil er en fantastisk plante til gartnere fra begyndere til eksperter, fordi den er let at passe på og ikke kræver masser af plads. Det kan let dyrkes i en beholder og kræver kun et solrigt sted. Hvis du vil dyrke basilikum i din have, er det her, du har brug for at vide.

Du kan også downloade min Hvordan dyrker jeg basilikum? et ark og keep den freed from cost ressource praktisk til din reference.

Basilikum er en kritisk ingrediens i hjemmelavede margarita-pizzaer, crusty bruschetta og frisk pesto – tre af mine yndlings ting. Det går også i saucer, supper og salater, plus det kan bruges til at fremstille urt-infunderet olie. Når du har en blomstrende basilikumplante, er det sikker på at få din indre kok frem.

humlebi på basilikumblomst

Hvornår og hvordan man starter basilikum

Basilikum er meget koldfølsom, så det er ikke en plante, du skal haste udendørs. Vent, indtil temperaturen konstant holder sig over 50 ° F for at plante frø.

Du kan få et forspring ved at starte frø indendørs hearth til seks uger før din sidste frostdato. Brug en steril potteblanding, der holdes ved en jordtemperatur mellem 70 ° og 85 °, og plant frø en kvart tomme dybde. Frøene skal spire om en uge og holdes beneath vækstlys. Når de første sande blade vises, skal du transplantere i 4-tommers potter. Kimplanterne kan plantes udendørs, når de er varme nok, males de skal først hærdes af.

For at hærde sig skal du langsomt introducere planterne for fuld sol ved at lægge dem ud i en halv time den første dag og gradvist øge tiden udendørs hver dag i en uge til 10 dage, indtil de har brugt hele otte timer i sol. På det tidspunkt vil planterne blive fuldstændig akklimatiseret og ikke solbrændt.

basilikumplanter

Basilikum er en yndlingsplante i min sommerhave og i min pestosauce. Jeg sår masser hver vinter. Disse kimplanter er omkring 10 dage gamle.

Hvor og hvordan man planter basilikum

Basilikum er ikke kræsen, så længe du forsyner det med masser af sollys – ca. 6 til eight timer om dagen – og rig, veldrænet jord med vægt på god dræning.

Basils minimale krav og dens håndterbare størrelse gør dette til en god plante til containere. Hvis du går den rute, skal du sørge for at bruge en udendørs potteblanding i stedet for havejord, der er for tæt til en gryde og ikke giver tilstrækkelig dræning.

Når du er forbi mærket med ensartede 50 ° -plus dage og nætter, kan du plante frø eller kimplanter udendørs. Pladser mellem 1 og 2 fod fra hinanden eller en pr. Container.

Typer og sorter af basilikum

Den mest almindelige basilikum dyrket i Nordamerika er sød basilikum, og det er æret for sin smag et sted mellem sød og salt og subtil mint og peberagtig.

Kulinarisk basilikum er oftest grøn, males der er en række lilla sorter, der giver farve i både haven og på en tallerken.

Genovese basilikum er en cultivar af sød basilikum, der traditionelt bruges i pesto.

Salatblad basilikum vokser ekstra retailer blade, der ikke er lige så søde som almindelig sød basilikum. Til basilikum, der forbliver kort og kompakt, er der bush basilikum, som har en mere intens smag end sød basilikum.

Bush basilikum

Bush sort er en god beholderplante, fordi den forbliver kompakt. Det har også en mere intens smag end sød basilikum. (foto: Amy Prentice)

Hvis du kun dyrker en sort, skal du gå med klassikeren: “Sød italiensk stort blad” basilikum. Det er plantet til så mange anvendelser i køkkenet. Der er stadig så mange andre sorter at vælge imellem. For at få et stænk af farve, tilføj sorten “Rød rubin, ”En vinder af All-America Options, der tilbyder det bedste fra begge verdener med sin intense krydret smag.

Citron basilikum er et andet populært valg, og sorten “Sweet Dani” er en vinder af All America Options, der tilbyder 75% flere essentielle olier end almindelige citron basilikum sorter.

Lilla basilikum

Lilla basilikum tilføjer et stænk af farve til haven. (Foto: Amy Prentice)

Vanding Basil

Basil kan ikke lide våde fødder, så sørg for, at den har ordentlig dræning, uanset om den dyrkes i jorden eller i en beholder. I jorden har basilikum kun brug for 1 tomme vand om ugen. I en beholder, der typisk dræner og tørrer hurtigere ud, kan det være nødvendigt med mere vand.

Undgå overhead vanding, så bladene forbliver tørre. Påfør vand i bunden af ​​planter beneath løvet.

Befrugtende basilikum

Basilikum er en let føder, så det kræver ikke supplerende fodring. Males hvis du ønsker mere kraftig vækst, kan du anvende en flydende organisk gødning såsom fiskemulsion en gang om ugen. Undgå syntetisk gødning, som kan forårsage kvælstofforbrænding.

Basilikum i hævet seng

Basilikum har ikke brug for meget, når det plantes i frugtbar jord, males fodring af flydende organisk gødning vil give planterne et ekstra enhance.

Basilikum skadedyr og sygdomme

Hvis du høster basilikumblade ofte, vil du sandsynligvis nyde denne urt, før skadedyr eller sygdomme kan påvirke den ældre vækst. Der er stadig skadedyrs- og sygdomsproblemer at passe på.

Brune pletter på basilikumblade kunne være forårsaget af en række svampepatogener, fra Cercospora til Colletotrichum. For at reducere forekomster af svampesygdomme skal du undgå overliggende vand og basilikumplanter i fuld sol, hvor regn og morgendug hurtigt vil fordampe.

Dunkel meldug kan påvirke basilikumblade og stilke. Nedre blade påvirkes først af gulfarvning og derefter bruning. Bladene krøller og visner, og grå fuzz vises på undersiden af ​​bladene. Det er forårsaget af en oomycete eller svampelignende vandform. Det kan være jordbåret, males også båret i vinden. Det er et downside i varme, fugtige omgivelser. Kast berørte blade ud i affaldet, og brug hurtigt upåvirkede blade, før meldug kan sprede sig yderligere.

Snegle og snegle kan gumle på basilikumblade. Et agn som Sluggo, der indeholder jernfosfat, er en sikker, organisk mulighed for snegle- og sneglekontrol.

Loppebiller er små sorte eller bronze springende bladbagler, kun en ottendedel tomme lange. Disse tyggeinsekter kan holdes væk fra basilikum med flydende rækkeovertræk. En anden strategi er at plante en fældeafgrøde af radiser, som loppebiller foretrækker frem for næsten alt andet.

Bladlus dukker op i stort antal og suger saft fra planter. Heldigvis er de nemme at administrere. Bare sprøjt dem væk fra planten med en skarp vandstrøm.

Hvide fluer ligner bladlus, da de suger saft og dækker planter i honningdug – og er vektorer til sygdomme. Da du planlægger at spise basilikumbladene, skal du undgå behandling med et insekticid, endda et organisk. Som du ville med bladlus, spray hvidfluer med vand.

En række urter

Vand og rækkeovertræk er en god skadedyrsbekæmpelsesløsning til basilikum og andre grønne urter.

Høst basilikum

Når basilikum er etableret udendørs, kan du høste når som helst. Basilikum er klar, når der er blade på planten. Faktisk er det meget tilgivende og hurtigt voksende. Bare keep spidserne klemt tilbage mindst ugentligt, især hvis du bemærker, at der dannes blomsterhoveder. Og ved at gøre det får du en fyldigere plante med flere grene.

Den bedste måde at høste basilikum på er at skære så mange stængler som nødvendigt. Følg stilkene tilbage til punktet lige over et lavere par knopper eller stilke, og lav dit snit der. Skær bare ikke for langt ned, hvor stammen bliver træagtig, da planten muligvis ikke genudsætter ny vækst derfra.

Når du klipper basilikum ordentligt, for hvert enkelt snit, får du to nye stilke. Det er et godt afkast på din investering, især når du overvejer, at hvis du skulle købe klip af basilikum i købmanden, vil et par af disse stilke fyldt i en plastikmuskel skaffe dig mindst et par tilbage!

Hvis du ikke planlægger at bruge basilikum frisk, kan du blanche blade i kogende vand, køle dem ned i et isbad, tørre dem helt og derefter fryse dem mellem lag med pergamentpapir.

Du kan også ovntørre frisk basilikum til langvarig opbevaring. Brug en dehydrator eller bundt basilikumklip og hæng dem på hovedet.

Basilikum er en etårig, males en opskæring kan tages og dyrkes indendørs, før frost dræber planten.

høstet basilikum

Basil kan bruges frisk, males kan også fryses eller tørres til senere brug. (foto: Amy Prentice)

Hvad er dine hemmeligheder med succes voksende basilikum? Lad os vide i kommentarerne nedenfor.

Klar til at få flere af dine havearbejde besvaret? Tilmelde for at modtage havearbejdsressourcer, e-bøger og e-mail-opdateringer på joegardener-podcasten med mere.

Hyperlinks og ressourcer

Nogle produktlinks i denne vejledning er tilknyttede hyperlinks. Se fuld offentliggørelse nedenfor.

Afsnit 094: Sådan starter og plejer du frøplanter indendørs: Mine skridt til succes

Episode 179: Plant Companions: The Science-based Benefits of Companion Planting, with Jessica Walliser

Afsnit 190: Rising Herbs: The Workhorse Vegetation for Every Yard, Outside and Indoors

Afsnit 195: Identificering og kontrol af have skadedyr organisk

Afsnit 204: Hærdning og opsætning af planter til succes om foråret

joegardener weblog: Powdery Mildew Prevention & Administration

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg artiskokker?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg rosenkål?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg kål?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg urter?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg meloner?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg løg?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg ærter?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg peberfrugter?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg spinat?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg jordbær?

joegardener weblog: Hvordan dyrker jeg tomater?

Hvordan dyrker jeg basilikum? et ark

joegardener On-line Gardening Academy ™: Tre populære kurser om grundlæggende havearbejde; håndtering af skadedyr, sygdomme og ukrudt; og frø starter!

joegardener On-line Gardening Academy Beginning Gardener Fundamentals: Væsentlige principper at vide for at skabe en blomstrende have.

joegardener On-line Gardening Academy Rising Epic Tomatoes: Tomatekspert Craig LeHoullier slutter mig til at føre dette kursus om, hvordan man dyrker sundere, produktive tomatplanter og hvordan man kan løse tomatdyrkningsproblemer.

joegardener On-line Gardening Academy Perfekt jordopskrift mesterklasse: Lær hvordan du skaber det perfekte jordmiljø til blomstrende planter.

joegardenerTV YouTube

joegardener nyhedsbrev

joegardener Fb

joegardener Fb Group

joegardener Instagram

jskovbruger Pinterest

joegardener Twitter

Voksende en grønnere verden®

GGWTV YouTube

Flydende organisk gødning

Offentliggørelse: Nogle produktlinks i denne vejledning er tilknyttede hyperlinks, hvilket betyder, at vi får en provision, hvis du køber. Ingen af ​​priserne på disse ressourcer er canine forhøjet for at kompensere os. Ingen af ​​de emner, der er inkluderet i denne liste, har nogen indflydelse på, at kompensation påvirker deres optagelse her. Valget af alle emner, der er omtalt i dette indlæg og podcast, var udelukkende baseret på fortjeneste og på ingen måde påvirket af noget tilknyttet eller økonomisk incitament eller kontraktforhold. På tidspunktet for skrivningen har Joe Lamp’l professionelle forhold til følgende virksomheder, der muligvis har produkter inkluderet i dette indlæg og podcast: Rain Hen, Corona Devices, Milorganite, Soil3, Exmark, Greenhouse Megastore, Extreme Mowing Pure Seeds, Territorial Seed Agency, Wild Alaskan Seafood Subject og TerraThrive. Disse virksomheder er enten Mannequin Companions for joegardener.com og / eller annoncere på vores hjemmeside. Vi modtager canine ingen yderligere kompensation fra salg eller promovering af deres produkt gennem denne vejledning. Inkluderingen af ​​produkter nævnt i dette indlæg er fuldstændig uafhængig og eksklusiv for ethvert forhold.

Leave a Reply