Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Hvordan dyrker jeg salat | Vejledning til salatdyrkning

En kurv med høstet salat

Salat er en hurtigt voksende kølesæsonafgrøde til forår og efterår, der er attraktiv i både grøntsags- og prydhaver og også er velegnet til containerhavearbejde. Hvis du vil dyrke salat i din have, her er hvad du har brug for at vide.

Du kan også downloade min Hvordan dyrker jeg salat? et ark og preserve den freed from cost ressource praktisk til din reference.

Hvor, hvornår og hvordan man plantes salat

Hemmeligheden bag sød, øm salat er hurtig vækst. Så start med frugtbar, veldrænet jord. Inden plantning skal du ændre de første par centimeter havejord med en generøs tilsætning af kompost for at forbedre jordhældningen og tilføje en organisk kvælstofkilde, såsom blodmel eller bomuldsfrømel.

Salat vokser bedst i et område, der får fuld sol, males det tåler skygge, så det gør salat til en god kandidat til ledsagerplantning med højere afgrøder. Faktisk i en varmere måned kan en lille skygge stoppe boltning – det hedder det, når en salatplante sender en blomsterstamme op, og bladene bliver bitre.

Det ideelle jord pH-interval for salat, ligesom mange grøntsager, er mellem 6,5 og 7,zero. Hvis du etablerer en ny planteseng eller har mistanke om, at pH er slået fra i din have, kan det at forhindre frustration senere at få en jordtest nu. Testresultaterne giver dig ikke kun en idé om, hvordan du ændrer pH, males vil også fortælle dig, hvilke næringsstoffer der er mangelfuld.

Salatfrø spirer om en til to uger i jord mellem 40 og 75 grader, males mellem 40 og 60 giver de bedste resultater. For at måle temperaturen beneath jordoverfladen er alt, hvad der kræves, billigt jordtermometer. For at lære den ideelle jordtemperatur til spiring af de mest almindelige vegetabilske frø, kan du downloade min On-line Gardening Academy ™ -diagram for optimalt jordtemperaturområde, en freed from cost ressource.

Salat kan sås direkte i haven beneath et fint lag jord efter den sidste hårde frost. Rumfrø med en fod mellem rækker og eight tommer mellem planter, giv eller tag afhængigt af sorten. (Se frøpakken for sortspecifik vejledning.) Hvis du har til hensigt at høste salaten som babygrøntsager, kan frøene sås endnu tættere på hinanden.

Salat i mørk frugtbar jord

Salat trives i godt drænet frugtbar jord.

For at dyrke salat i beholdere skal du bruge en udendørs pottemix af høj kvalitet. (Havejord er tungere end pottejord og dræner ikke tilstrækkeligt i en gryde.)

For en springstart i forårshaven, start salatfrø indendørs three til 4 uger før dit områdes sidste hårde frost – som er omkring 28 grader natten over. Nogle sorter, især isbjergsalat, kan startes indendørs endnu tidligere, ca. eight uger før sidste frost, eller kan sås direkte fire uger før sidste frost.

Salatplanteplante i startbakke til frø

Få et springstart i forårshaven med salat. Start frø indendørs three til 4 uger før din sidste hårde frost. (foto: Amy Prentice)

Ved kontinuerlig høst skal du plantes plantning hver anden uge.

Det anbefales at starte indendørs og plante så hurtigt som muligt for at få så meget af en høst fra salatplanter, som du kan, før de bolter. Når boltene er boltet, skal de trækkes ud for at give plads til at dyrke noget andet.

For en høstafgrøde skal du plante frø eller transplantationer i haven omkring seks uger før den første frost.

Salat trives ved temperaturer mellem 45 og 80 grader og er en god kandidat til at forlænge vækstsæsonen. For at dyrke salat endnu tidligere om foråret eller endda senere om efteråret kan planter gå inde i en kold ramme eller beneath række dække eller skyggeklud.

Salat under skygge klud

Salat kan dyrkes beneath skygge klud for at forhindre boltning på varmere dage.

Salatsorter

Det eneste hårde ved at dyrke salat er at indsnævre dine valg. Der er utallige varianter af smag, farve og variety.

Noget af salat dyrkes til blade som en afgrøde, der kommer igen. Anden salat dyrkes til hele hoveder, og hoveder kan også vokse igen, hvis de får tid nok før boltning eller hård frost.

Der er fire hovedkategorier af salat: isbjerg, smør, romæne og løvblad.

Romainesalat, også kaldet cos, vokser høje hoveder med ribbet, skarpe blade. De er et populært valg, fordi de er varmetolerante. I køkkenet kan romanske hjerter hugges op til salat, og de ydre blade kan bruges i stedet for tortillas eller brød til indpakning eller boller.

Et par eksempler: Forellenschluss er en attraktiv arvestykke, der er grøn med bourgogne pletter. Aerostar er en mellemstor mørkegrøn romæne med overlegen sygdomsresistens. Tantan og Intred er eksempler på “little one romæne”, fordi de på 6 til eight tommer er kortere end de fleste sorter. Cimmaron er en rød-bronze romæne, der dateres tilbage til 1700’erne og er utrolig modstandsdygtig over for boltning. Breen er mere bronze end rød og kort, vokset til små hoveder eller til at skære og komme igen.

Isbergssalat, også kendt som crisphead, er varmefølsomme og dyrkes derfor bedst i nordlige stater. De grønne, sfæriske hoveder ligner kål og er sprøde og milde. Jo varmere det voksende miljø, og løsere salathovedet bliver. Dette er den salat, der bruges i kilsalat, males også populær i hakket salat og poser med blandet salat.

Saladin er modstandsdygtig over for bolte med stramme, smagfulde hoveder. Igloo er varmebestandig og kan plantes om foråret, sommeren og efteråret. Crispino klarer sig godt, selv når den dyrkes beneath varme og fugtige forhold, der er udfordrende for mange isfjeldssorter. Ithaca er en åbenbestøvet isbergssalat udviklet ved Cornell School i Ithaca, New York, der er langsom at boltre. Isbjerget A er et arvestykke introduceret i 1894, der er velegnet til køligere klimaer og er især skarpt.

Smør salat, også kendt som butterhead, bibb eller Boston salat, har små, runde hoveder, der er løsere end et isbjergesalat. Bladene er også ret sødere – endda buttery.

Buttercrunch er så opkaldt efter sin smøragtige smag og dens struktur, og den tåler varme. Yugoslavian Purple har røde blade med grønne centre og en delicate smag. Bedstemor Hadleys er grøn med lilla farvede kanter. Bunte Forellenschluss er æblegrøn med rødbrune pletter. Røde sejl, Blænde og Prangende ørreds ryg er hver god mulighed for et stænk af farver.

Salat med løvblade vokser hurtigt og kan høstes kontinuerligt, hvilket gør dem til en favorit blandt gartnere.

Amish Deer Tongue er en meget produktiv salat med spidse, mørkegrønne blade. Australske gule blade er en chartreuse-farvet arvestykke, der er langsom til at bolte. Egeblad har mellemstore grønne blade og er kompakt og også langsomboltende. Flamme, introduceret af Harris Moran i 1988, er lys rød og tidligt moden. Lollo Rossa er kompakt med en rosetform og krøllede lilla-røde blade.

Salanova er en gruppe af proprietære salatvarianter fra Johnny’s Chosen Seeds, der kan dyrkes enten i jorden eller hydroponisk. De tilbyder modstand mod både dunskimmel og Nasonovia ribisnigri bladlus. Salanova Grønt Smør har tætte rosetter og tynde, smidige blade. Salanova Purple Batavia er kompakt og opretstående med blade, der er grønne i bunden og lilla-ish ved spidserne. Salanova Purple Oakleaf er en dyb og skinnende rød med kompakte hoveder.

Salat vokser i rækker

Der er fire hovedkategorier af salat og så mange sorter inden for hver kategori, det kan være svært at indsnævre valgene.

Vanding af salat

Salat har lave rødder, så vand konsekvent – især på varme dage – for at give fugtig, males ikke våd jord. Et 2-tommers lag af organisk barkflis som strimlede blade eller træflis hjælper med at opretholde denne fugt og beskytte dine planter.

Hvis salat vokser i tør jord, kan det blive irreversibelt bittert.

Salat skadedyr og sygdomme

Bladlus, hærorm, loppebiller, snegle og snegle, journeys og hvidfluer har alle smag for salat.

Flydende rækkeovertræk er effektivt som forhindrer flyvende insekter i at lægge æg på salat, mens et agn som Sluggo, der indeholder jernfosfat, er en sikker, organisk mulighed for snegle- og sneglekontrol.

Dunkel meldug skabte gule pletter på oversiden af ​​modne blade. Kobberfungicid kan bremse spredningen, males fjernelse og ødelæggelse af berørte hoveder er mest effektiv.

Salatmosaikvirus spredes fra plante til plante af bladlus og skaber et grønt og gult mosaikmønster på blade. Brug af en betroet frøkilde er vigtig, fordi mosaikvirus kan opstå fra de frø, du planter. Det er også vigtigt at ukrudt regelmæssigt, da ukrudt kan virke som virusreservoirer. Fjern berørte planter, og bortskaf dem uden for haven.

Høstning af salat

Høst salat om morgenen, før solen er gået ned i lang tid. Hvis du høster midt på dagen, vil salaten indeholde mindre fugt og være mindre sprød. Det er bedst at høste samme dag, som du planlægger at spise det, males hvis du høster lige ved middagstid, vil bladene blive visne.

Løvesalater og mange hovedsalater er gode til høst som babysalat. Bladene bliver mere ømme og friske, når de høstes unge.

Høst bibb og løvsalat, når bladene er så retailer, som du ønsker. Skær først blade udefra, og giv de mindre, midterste blade tid til at vokse.

Når du høster et hoved af romæne, isbjerge eller bibb, skal du skære planter på jordniveau med en skarp kniv, når sorten er i sin fulde størrelse. Et mindre hoved vokser måske på plads.

Skyl salat straks efter høst og afkøles i en lufttæt pose.

En kurv med høstet salat

Høst salat efter sin variety. Nogle salatsorter er “klip-og-kom-igen”, hvilket betyder at du kan tage et par blade uden at høste hele planten på én gang.

Hvad er dit foretrukne sortiment af salat at dyrke? Lad os vide i kommentarerne nedenfor.

Klar til at få flere af dine havearbejde besvaret? Tilmelde for at modtage havearbejdsressourcer, e-bøger og e-mail-opdateringer på joegardener-podcasten med mere.

Hyperlinks og ressourcer

Nogle produktlinks i denne vejledning er tilknyttede hyperlinks. Se fuld offentliggørelse nedenfor.

Afsnit 37: Start frø indendørs: de ikke-forhandlingsmuligheder for succes, Pt. 1

Afsnit 69: De fascinerende fakta bag planterne vi spiser med Jeff Gillman

Episode 99: Understanding Crop Rotation: The Fundamentals and Previous, with Jack Algiere

Afsnit 122: Efterårssucces med grøntsagshave: Bedste planter og tip til kølesæsonavl

Afsnit 174: Sæsonudvidelsespraksis for at få mere ud af din have med Niki Jabbour

joegardenerTV YouTube: Sådan beskyttes afgrøder i kølige sæsoner i varmt vejr

joegardenerTV YouTube: Hvordan man bygger en simpel kold ramme

joegardener Hvordan dyrker jeg salat? et ark freed from cost ressource

joegardener On-line Gardening Academy ™ Optimum jordtemperaturområde

joegardener On-line Gardening Academy ™: Tre populære kurser om grundlæggende havearbejde; håndtering af skadedyr, sygdomme og ukrudt; og frø starter!

joegardener On-line Gardening Academy Grasp Seed Start: Alt hvad du behøver at vide for at starte dine egne planter fra frø – indendørs og ude.

joegardenerTV YouTube

joegardener nyhedsbrev

joegardener Fb

joegardener Fb Group

joegardener Instagram

jskovbruger Pinterest

joegardener Twitter

Dyrkning af en grønnere verden®

GGWTV YouTube

Flydende rækkeafdækning

Skygge klud

Jordtermometer

* Oplysning: Nogle produktlinks i denne vejledning er tilknyttede hyperlinks, hvilket betyder, at vi får en provision, hvis du køber. Ingen af ​​priserne på disse ressourcer er canine forhøjet for at kompensere os. Ingen af ​​de emner, der er inkluderet i denne liste, har nogen indflydelse på, at kompensation påvirker deres optagelse her. Valget af alle emner, der er omtalt i dette indlæg og podcast, var udelukkende baseret på fortjeneste og på ingen måde påvirket af noget tilknyttet eller økonomisk incitament eller kontraktforhold. På tidspunktet for denne skrivning har Joe Lamp’l professionelle forhold til følgende virksomheder, der muligvis har produkter inkluderet i dette indlæg og podcast: Rain Hen, Corona Devices, Milorganite, Soil3, Exmark og Wild Alaskan Seafood Area. Disse virksomheder er enten Mannequin Companions for joegardener.com og / eller annoncere på vores hjemmeside. Vi modtager canine ingen yderligere kompensation fra salg eller promovering af deres produkt gennem denne vejledning. Inkluderingen af ​​produkter nævnt i dette indlæg er fuldstændig uafhængig og eksklusiv for ethvert forhold.

Leave a Reply