Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Introduktion til permakultur – Officiel blog om parkfrø

Grøntsagshave i sensommeren

Permakultur. Du har sandsynligvis set ordet og spekuleret på, hvad pokker det betyder. Når du søger på begrebet ‘permakultur’ on-line, kommer mange definitioner op. Faktisk er der endda en webside, der viser over 50 definitioner af permakultur. Der er mange måder, du kan definere permakultur på.
Bill Mollison og David Holmgren, der først opfandt betegnelsen i 1978, definerede permakultur som: “Det bevidste design og vedligeholdelse af landbrugsproduktive systemer, der har mangfoldighed, stabilitet og modstandsdygtighed i naturlige økosystemer. Det er den harmoniske integration af landskabet med mennesker, der leverer deres mad, energi, husly og andre materielle og ikke-materielle behov på en bæredygtig måde. ”
Kort sagt, det er en mere bæredygtig metode til havearbejde. Den overordnede idé med permakultur er at have smartere have, arbejde med naturen i stedet for imod den.

Hvordan fungerer permakultur?

Der er så mange måder, du kan få permakultur til at fungere for dig. Den måde, du permakulturer på, kan være helt forskellig fra hvad din nabo gør.
Den bedste måde at oprette din permakulturfarm på afhænger af:
  1. Dit land
  2. De afgrøder, du vil etablere og
  3. Det husdyr, du opdrætter
Gamle flydende haver er ofte citeret som en kilde til inspiration for permakultursystemer. Aztec Empire understøttede en stor befolkning på næsten 6 millioner mennesker. Aztekerne var i stand til at fodre alle disse mennesker gennem intensive og produktive landbrugssystemer. De mest anvendte systemer blev kaldt chinampas. Chinampas var retailer haver, der flød oven på damme og vandmasser. Disse haver arbejdede i harmoni med fiskepopulationerne i vandet. Systemet var selvvandende, selvfødende og yderst produktivt.

Permakultur fungerer ved at bruge det, der kaldes a lukket kredsløb. Et lukket kredsløbssystem er et system, der eksisterer helt alene uden enter udefra.
Permakultursystemer brugte lukkede systemer til involverede afgrøder og dyr. Planter har brug for næringsstoffer for at vokse og trives. For at levere disse næringsstoffer er mange permakulturlandbrugere afhængige af affald som kompost eller gødning.
Affaldsprodukter kan tilvejebringe de næringsstoffer som nitrogen, fosfor og kalium, der ellers skulle tilsættes gødning.
Effektiv permakultur starter med at analysere, hvad du har, og hvordan du kan få det til at arbejde bedre sammen. For eksempel, hvis du dyrker en have og opdrætter kyllinger, skal du være i stand til at få dem til at arbejde sammen. Nogle af de afgrøder, du dyrker, kan bruges til at fodre dine kyllinger. Du kan til gengæld bruge dine kyllinger til at ridse din havejord op, holde insekter væk fra dine haveplanter og befrugte din have.
Nøglen til et godt permakultursystem er steadiness. Hvis dine kyllinger kun kan få adgang til din have for mad, kan de spise for meget af din afgrøde og dræbe dine planter. Det er også muligt at overbefrugte din havejord, så det er en god ide at begrænse den tid, dine kyllinger bruger i haven.

Flerårige afgrøder

En nøglekomponent til et permakultursystem er flerårige afgrøder. Flerårige afgrøder er planter, som du planter en gang og høster fra flere gange. Afgrøder som asparges eller Schweizisk chard vil fortsætte med at producere år efter år. Jo flere flerårige afgrøder du kan plante, jo mindre arbejde skal du udføre hvert år omkring din permakulturhave.
Disse afgrøder bliver etableret i landskabet og vokser uden årligt arbejde fra dig. Når de planlægges rigtigt, vil disse afgrøder fortsætte med at levere år efter år.
Nogle flerårige afgrøder at plante i en permakultur gHjemmedyrket økologisk farverig schweizisk chardarden er:
Disse afgrøder lyder sandsynligvis velkendte. Permakultursystemer bruger ofte mindre konventionelle afgrøder, som du måske ikke er så fortrolig med. Meget af den mad, vi spiser i dag, kommer ikke fra flerårige afgrøder. Hvede, majs og andre grøntsager skal sås ud hvert år for at producere afgrøder. Der er planter, der kan erstatte nogle årlige afgrøder i et permakultursystem. Rodgrøntsager der ofte dyrkes inkluderer yacon og sunchokes. Wild raket er en bladgrøn, der er flerårig og velegnet i et lukket kredsløbssystem.
Mest frugt- og nøddetræer kan indarbejdes i et permakultursystem, males hvis du vil tilføje noget variety til din frugtplantage, skal du overveje at tilføje Saskatoon bær, Haskap, stikkelsbær eller Chokecherries. Hostas, brændenælder og mælkebøtter er spiselige og kan let dyrkes. Sorrels og kaukasisk spinat kan også føjes til din gård.
Du kan inkorporere nogle afgrøder, der typisk opdrættes som enårige. Prøv at lade dine planter selv frø i slutningen af ​​vækstsæsonen. Afgrøder som tomater kan spire op fra faldne frugter, der blev efterladt på jorden i slutningen af ​​sæsonen. Du kan også plante frugt- og nøddetræer for at tilføje variation i landskabet.

Flere funktioner

De fleste permakulturbedrifter forsøger at sikre, at alt fungerer så mange funktioner som muligt. Dette gør det lettere at vedligeholde og gør tingene mere funktionelle og pladsbesparende. Et stakit kan være designet til også at fungere som en haven trellis til at vokse agurker op. En regntønde, som du samler vand i for at vandre din have, kan også bruges til at opdrætte fisk til mad eller til at dyrke hydroponiske planter.
Overvej også, hvordan forskellige planter kan arbejde sammen. Et godt eksempel at studere er i en hævet seng, hvor druer og jordbær dyrkes sammen. En vinstok er vokset op som en trellis, der frigør plads på jorden for jordbærplanter til at vokse. Vinmarken, når den først er udfyldt, vil hjælpe med at beskytte sengen mod hårde vinde og give jordbærene skygge.
Blade, der falder fra vinstokken, komposteres let og skaber en dejlig barkflis til jordbærene om efteråret. Jordbærene fungerer som en levende barkflis beneath vinstokken, hvilket hjælper med at forhindre jorden i at tørre ud om sommeren. Begge afgrøder fungerer godt den anden og producerer spiselige frugter. Vinmarken producerer også spiselige blade. For at tage det endnu længere kan du tilføje insektafvisende urter til den hævede seng for at afværge uønskede skadedyr.

Arbejd med naturen

Du kan argumentere for, at moderne landbrug virker mere mod naturen, end det fungerer med den. For at få husdyr føler de fleste, at du skal rydde retailer mængder græs, hvilket betyder at fjerne alle træerne. Det samme gælder havearbejde. For at skabe den ideelle haven seng kan du oparbejde jorden, fjerne eventuelle voksende planter, og derfor kan den næringsrige jord vaske væk.

Dette er et almindeligt downside i haveanlæg. Når jorden er bearbejdet, er det mere sandsynligt, at den eroderer og tager næringsstoffer væk med den. For at bekæmpe det vil de fleste gartnere tilføje topjord, organisk materiale som kompost eller gødning og befrugte planterne for at kompensere for manglen på næringsstoffer i jorden.
I stedet for at beskadige og derefter senere forsøge at afhjælpe jorden kunstigt, arbejder permakultursystemer med naturen for at holde jorden og plantesystemerne sunde. Et almindeligt eksempel ses med kyllingetraktorer. En kyllingetraktor kan placeres over et område, hvor jorden skal ryddes for planter eller insekter. Kyllingerne ridser op på jorden og gør det lettere at plante. Du kan få en lignende effekt med svin, så længe du indeholder dem ordentligt. Grise vil rodfæste jorden på jagt efter grubs og rødder at spise, hvilket gør jorden blød og brugbar til plantning.
Det overordnede mål med et permakultursystem er at få naturen til at arbejde for dig, så du ikke arbejder så hårdt for at dyrke en overflod af mad. Når et permakultursystem er designet korrekt, reduceres mængden af ​​arbejde, du skal gøre for at vedligeholde dine planter, betydeligt. Du vil være i stand til at dyrke produktive afgrøder og dyr med meget mindre arbejdskraft. Hvert permakultursystem ser anderledes ud og kan designes, så det passer til din individuelle gård og husdyr. Permakultursystemer er en spændende løsning på mere bæredygtigt landbrug.
Hvordan kan du arbejde med permakultur i din gård og have?

Dagens indlæg om permakultur kommer fra Shelby DeVore, grundlægger af Farminence [https://farminence.com]. Shelby er en tidligere landbrugslærer og en multi-generation husgartner. Hun bor i øjeblikket på en lille gård med sin mand og tre børn, hvor de opdrætter alt for mange dyr og dyrker en stor køkkenhave hvert år.

Leave a Reply