Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Kreativ grøntsagsgartner: Vil du øge din høst? Lær dette.

havehøst af grøntsager

Ønsker du, at du har fået mere mad fra din have? Jeg bebrejder dig ikke.

Havearbejde er glædeligt arbejde, males det er alligevel arbejde.

Det er rart at føle, at de timer og sved, du hælder i din have, belønnes med retailer, farverige og lækre høst.

At få mere mad fra din have er helt sikkert et opnåeligt mål. Du skal bare forstå nogle af de forskellige egenskaber ved de grøntsager, du dyrker, såsom – hvilke grøntsager er høje udbytter?

For et par år siden ringede min søster til mig fra Philadelphia, hvor hun lærte at have haven, og spurgte mig: “Når du planter et løg, hvor mange løg får du?”

Wow! Dette ene spørgsmål fra en nybegynder-gartner omrammer helt, hvordan jeg ser på min have. (Min søster er altid sådan god!)

kvinde høster løg

Jeg havde aldrig helt tænkt på hver grøntsag på denne måde. Når du begynder at undersøge haven i dette lys, er der tydeligt ting, der er mere “det værd” at dyrke end andre.

Når du planter en tomat, får du tydeligvis en masse bang for din sorteper. Du planter en frøplante, venter i tre måneder og derefter høster pund og pund tomater. Det er en ret god investering for en $ three frøplante.

Absolut en højeydelsesafgrøde.

På den anden side, når du planter en kålplante, venter du 70 dage og høster derefter en kål. Det er det, ikke mere, det er forbi. Hvis du vil få noget mere ud af det rum, bliver du nødt til at rive den resterende kålkroppe ud og plante noget andet.

Ikke rigtig en højafkastningsafgrøde.

Hmmm, hvilken lyder det til en bedre investering for dig?

Fra et objektivt synspunkt er vi sandsynligvis begge enige om, at en tomatplante helt sikkert vil give dig mere mad pr. Plante.

Males der er andre faktorer udover bare udbytte.

Uanset om du synes, at tomater er et bedre valg end kål, kan det afhænge af, hvor meget du elsker kål og hader tomater. Måske spiser du surkål hver dag til frokost, så du ikke kan vente med at fylde din have med rækker og rækker kål.

Svaret på spørgsmålet, “Er det det værd at vokse?” alt afhænger af dit unikke perspektiv.

Derfor er det vigtigt at vide lidt mere om høstkategorierne for grøntsager, herunder hvilke grøntsager der har højt udbytte og hvilke der er lavt udbytte, så du kan træffe en strategisk beslutning baseret på DIN madlavning, indkøb og spisevaner og hvad individuals i dit hus kan lide at spise.

Her er hvad du har brug for at vide!

Kvinde høster rødbeder

Dette indlæg kan indeholde tilknyttede hyperlinks.

De forskellige grøntsager, du planter i din have, producerer vidt forskellige mængder mad. Nogensinde hørt om Nationwide snig en courgette på din nabo’s veranda?

Ja, det er en ting!

Og det giver dig en anelse om, hvor meget mad en courgetteplante måske producerer. Svaret er meget! Det er bestemt kendt som en høje udbytte afgrøde. Woo-wee!

Derfor er det vigtigt at forstå, hvor meget mad du får fra hver plante gennem hele sæsonen, når du beslutter, om du vil dyrke den i din have.

Sikker på, courgette kan være en højtydende grøntsag, males hvis du ikke rigtig kan lide courgette, betyder det ikke noget for dig. I stedet springer du måske over at plante den i din have og erstatte den med noget mere, du kan lide.

Følgende kategorier fokuserer på, hvor meget mad du høster fra hver vegetabilsk plante. Dette er en af ​​de faktorer, du skal overveje, når du beslutter dig for, hvad du skal dyrke i din have. Jeg vil story om de andre faktorer senere i denne artikel.

broccoli i haven

PLANT ONE – Harvest One (afgrøder med lavt udbytte)

I denne kategori findes grøntsager, der producerer en ting at høste for hvert frø eller frøplante, du planter. Når frøet eller kimplanten modnes, høster du det hele, og det vokser ikke igen.

Lad os gå tilbage til min søsters spørgsmål. Hvor mange løg får du, når du planter en løg? Svaret er et. En løgplante svarer til en løg.

Broccoli er et andet eksempel. Når du planter en broccoli-plante, producerer den et stort broccoli-hoved efter ca. 65 dage. Du høster det hoved, og det vokser ikke et andet. Det kan fortsætte med at lægge lille babybroccolis ud (kaldet sideskud), males du får aldrig endnu en stor på den samme plante.

Disse grøntsager producerer en grøntsag til hvert frø eller frøplante, du planter i haven:
rødbeder, bok choy, broccoli, kål, gulerødder, blomkål, selleri, fennikel, hvidløg, kålrabi, porrer, salat (hoved), løg, pastinetter, radiser, løgskål, skalotteløg, majroer

Så hvad betyder dette for din haveplanlægning?

Tænk på hver grøntsag i denne kategori, og beslut om du vil bruge plads og tid til det. Ofte, males ikke altid, modnes disse grøntsager på én gang, så du bliver nødt til at håndtere hele afgrøden på kort tid. Hvis du planter 12 broccoli-planter af samme type på samme dag i april, er de alle klar til høst omtrent på samme tid.

Males en bonus for grøntsager, der høstes på én gang, er at du ofte har tid til at plante noget andet på deres sted. Jeg planter normalt mine efterårs gulerødder og rødbeder i det rum, hvorfra jeg høster mine løg i juli.

Nogle af disse grøntsager er gode kandidater til efterfølgende plantning. Du kan genplante dem flere gange i løbet af sæsonen for en fortsat høst.

.

Korianderhøst på dug

PLANT ÉN – Høst i kort tid (Mid-Yield Crops)

Grøntsagerne i denne kategori giver alle et par høst, og derefter holder de op med at producere af forskellige årsager (varme,
sæsonens tid, slutningen af ​​plantelivet).

Hvis du nogensinde har dyrket koriander i din have, har du sandsynligvis bemærket, at når den først vokser til høststørrelse, får du chancen for at gå ud ved et par forskellige lejligheder og høste koriander til middag. Males til sidst begynder planterne at blomstre og går derefter til frø, og du kan ikke høste mere fra dem.

Dette er en perfekt illustration af, hvordan grøntsagerne i denne kategori fungerer.

Bush bønner er et andet eksempel. Når du planter en række frø, vil hver enkelt vokse til en plante. Og hver plante producerer mere end en bønne. Når de er klar til høst, kan du gå tilbage til planterne hvert par dage for at vælge en skål til aftensmad.

Males efter et par uger vil bønnerne blive langsommere og til sidst stoppe med at producere, fordi de er i slutningen af ​​deres
naturlig livscyklus. Du bliver nødt til at plante en ny række, hvis du vil have grønne bønner igen den sæson.

I modsætning til den sidste kategori, hvor hver grøntsag producerede en vare pr. Frø eller frøplante, producerer grøntsager i denne kategori mere end en grøntsag pr. Frø, males høsten fortsætter ikke på ubestemt tid.

Disse grøntsager producerer mere end en veggie til hvert frø eller frøplante, du planter, males kun i en begrænset periode: arugula, asparges, buskbønner, rosenkål, koriander, majs, dild, edamame, meloner, ærter, kartofler, græskar, hindbær, rabarber, salatblanding, spinat, jordbær, søde kartofler, vinter squash

Hvad betyder dette for haveplanlægning?

Hvis du vil have en fortsat forsyning af dine favoritter fra denne kategori, kan nogle af dem plantes flere gange i løbet af sæsonen (successionsplantning).

Husk, at mange af planterne forbliver i deres haven i retailer dele af sæsonen, selvom de måske kun producerer i en begrænset periode. For eksempel tager vinterkvash over 110 dage at producere frugt.

Fordi du ofte kun har kort tid til at håndtere høsten, skal du være forsigtig med, hvor meget du planter, hvis du ikke tror, ​​du vil være i stand til at spise det hele eller bevare det, når det er klar. (Jeg ser på dig, buskbønner!)

kvinde høster spinat i haven

PLANT ÉN – Høst i lang tid (høje afgrøder)

Disse planter er en stor bang for deres sorteper! Når de kommer til høststadiet, producerer de mad i mange uger eller måneder, da de fortsætter med at dyrke nye blade og frugt gennem hele sæsonen.

For eksempel vil en basilikumplante plantet tidligt på sommeren producere i mange måneder. Bladene og planten vil fortsætte med at vokse, så du vil være i stand til at gå tilbage til den samme plante til mange middagshøst. Basil vil ofte fortsætte med at producere lige indtil din første frost om efteråret.

Grønkål er et andet godt eksempel. Når du har plantet en kålplante, høster du fra planten resten af ​​sæsonen, selv uger efter din første frost!

Disse grøntsager producerer mad i mange uger eller måneder af sæsonen, når de først er høstede: basilikum, selleri, efterårskoriander, collards, agurker, aubergine, kale, mynte, okra, persille, peberfrugter, stangbønner, efterår / vinter spinat, sommer squash, schweizisk chard, tomatillos, tomater, flerårige urter som salvie, oregano, timian, mynte osv.

Hvad betyder dette for haveplanlægning?

Du kan vælge at plante flere af disse grøntsager, fordi de producerer en fortsat forsyning af mad i din have. Du har også en længere periode til at håndtere høsten, da den ikke kommer på én gang.

Husk at de forbliver på plads det meste af havesæsonen, så du vil ikke være i stand til at plante noget andet i det rum.

Sørg også for, at du virkelig kan lide at spise disse grøntsager, ellers bliver du syg af dem efter et stykke tid! Jeg trak mine okraplanter et år ud, selvom de stadig producerede, fordi jeg bare ikke kunne spise dem mere.

.

frøkataloger spredt ud til haveplanlægning

Tid til at grave ind

Se på alle de grøntsager, du tænker på at dyrke denne sæson, og bemærk, hvilken kategori de falder i. At vide, om de er lave, mellemstore eller høje udbytter, hjælper dig med at vurdere, om du synes, de er værd at dyrke i din have denne sæson.

Hvis du endnu ikke har besluttet, hvad du dyrker, skal du tjekke dette indlæg, hvor jeg leder dig gennem de trin, du skal tage for at begynde at vælge hvilke grøntsager, du skal dyrke: Så mange valg! Sådan beslutter du, hvad du skal dyrke i din have.

Pointen med denne del af planlægningsprocessen er, at du vælger de grøntsager, der er perfekte til dine egne spise- og madlavningspræferencer.

Hvis det ikke synes det er værd for dig at dyrke løg, skal du give dig selv tilladelse til at lade dem være væk fra din haveplan i denne sæson. Køb dem i stedet fra landmændsmarkedet!

Bevæbnet med denne viden om, hvilke grøntsager der er høje udbytter, vil du nu være i stand til at tage mere strategiske beslutninger i din have og evaluere, hvilke grøntsager der er ”værd” at dyrke.

Der er tre andre kategorier af vegetabilske egenskaber, jeg dækker i min rest room, Smart Start Haveplanlægger:

Og så hjælper jeg dig med at samle alle kategorierne for at hjælpe dig strategisk med at beslutte, hvad du skal dyrke i din have denne sæson. Tag din kopi her og tjek de andre ressourcer til haven planlægning nedenfor.

haveplanlægningsbog og frø

Næste trin til planlægning af din have

Dine havedrømme kan virkelig gå i opfyldelse. . . du skal bare planlægge for dem! Hvis du vil have vejledning i oprettelse af en wise og enkel plan for en vellykket sæson i din have, her er hvordan jeg gerne vil hjælpe.

havearbejde planlægning bog

BOG: Smart Start Yard Planner: Din trinvise info til en vellykket sæson. I denne rest room hjælper jeg dig med at dykke dybere ned i de forskellige egenskaber ved alle grøntsagerne. Jeg oprettede endda et Veggie Requirements Cheat Sheet-bord med hver grøntsag og alt hvad du behøver at vide om det, herunder i hvilken sæson det vil producere en høst, hvor mange dage det tager at vokse til høststørrelse og anbefalede sorter.

Tjek det her.

MASTERCLASS: Smart haveplanlægning til foråret. Dyrk flere grøntsager end nogensinde i din have denne sæson!

De mest succesrige gartnere tager noget tid, før havesæsonen begynder at udarbejde en enkel og wise plan for året. En wise haveplan lægger grunden til en smuk have, der giver masser af mad til mindst mulig tid og penge investeret.

Smart haveplanlægning til foråret er en frisk og enkel tilgang til planlægning af din have. Denne videoserie bliver ved med at planlægge praktisk, jordnær og sjov!

Deltag i Masterclass nu.

BLOGARTIKLER: Uncover alle mine artikler om haveplanlægning her.

DEL DET PÅ STYRESTE

Leave a Reply