Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Opdelende planter | Nem vejledning

Fern

Er du interesseret i nogle freed from cost planter, du kan tilføje til dit landskab? Der er masser af dem allerede rundt omkring dig. Faktisk kan – og bør – mange almindelige landskabs stauder opdeles. Det er let at opdele planter. Du skal bare følge et par trin og blive fortrolig med de plantetyper, der kan opdeles.

Når flerårige planter modnes og øges i størrelse, kan de begynde at overvælde deres plads. Deres styrke kan endda synes at falme noget afhængigt af deres alder. Da stauder vokser ud fra midten over og beneath jorden, reduceres luftcirkulationen nær hjertet af planten. Dette kan skabe potentialet for sygdoms- og skadedyrsproblemer. Der er en nem løsning – og det skaber flere planter, som du kan give til venner eller plante i andre havebede.

Hosta

Hosta

Hvad man skal se efter

Så hvad betyder det at opdele en plante? Når du deler en plante, graver du den ud af jorden og adskiller moderplanten i mindre sektioner. For mange stauder – som hostaer – er det en god ide at opdele hvert par år for at opretholde størrelse og luftbevægelse og forynge plantens sundhed.

Efterår er det ideelle tidspunkt til at opdele de fleste flerårige planter, males tillad hearth til seks uger for delte planter at etablere sig, før jorden fryser. På denne tid af året er aktiv vækst aftagende, blomstringen er færdig, og planterne sætter sig i dvale. Energikilder omdirigeres fra løv til rødder og underjordiske reserver. Da planter fjernet fra jorden på dette tidspunkt ikke har de samme energibehov som på andre tidspunkter af året, kan de lettere tilpasse sig til at blive delt og genplantet andetsteds.

Gå dit landskab og se efter gode divisionskandidater. Er der haveområder, der ser ud til at være overfyldte? Har du bemærket nogen flerårige planter, der ikke ser ud til at give så stor blomst i denne sæson? Nedenfor har jeg inkluderet en liste over almindelige stauder, der skal opdeles. Hvis du har nogen af ​​planterne på denne liste, og de ikke er blevet delt i de sidste par år; disse er et godt sted at starte.

Sortøjede Susan

Sortøjede Susan

Kom godt i gang

Før du går i gang med at opdele, skal du sørge for at forberede det nye planteområde på forhånd. Det giver dig mulighed for at placere de nye sektioner i jorden med det samme, før deres rodvæv tørrer ud. En af de største fjender for vellykket opdeling er manglen på genplantning af de adskilte stykker, før de tørrer ud og bliver ustabile.

Der er flere typer værktøjer, du kan bruge: en skarp kniv eller machete, en flad skovl eller spade eller et par spadegafler (nogle rødder trækkes fra hinanden i stedet for at skulle skæres).

Når du har fået dit valgte værktøj, skal du grave rundt i planten og løfte den op fra jorden. Det vil være ret tydeligt, hvis rødderne kan skilles fra hinanden, eller hvis du bliver nødt til at skære igennem dem.

Sådan gør du trin

En planteklump af god størrelse kan deles i flere stykker, males det er vigtigt at bevare så meget rodvæv som muligt for hver division (eller sektion), som du vil transplantere.

Det er en god ide at starte med at skære eller trække moderplanten i halve eller i tredjedele. Se efter naturlige dele i løvet som din info. Når du har lavet dit første snit eller to, kan du undersøge størrelsen på de klumper, du har tilbage, og beslutte, om de kan skæres igen i halvdele eller tredjedele. Fortsæt, indtil de resterende sektioner er små nok til, at yderligere adskillelse fjerner for meget rodvæv.

Vær ikke bange for at være lidt grov med denne øvelse. Planter er meget mere modstandsdygtige, end vi som gartnere har en tendens til at give dem kredit for. De vil se lidt “værre ud for slid” i et par dage, males så længe de har tilstrækkeligt rodvæv tilbage, og du plejer dem ordentligt (mere om det næste), vil de komme tilbage.

Asters

Asters

Kom i gang med de nye planter

Plant dine nye sektioner i andre havesenge eller containere med det samme. Placer dem i jorden på samme niveau som moderplanten voksede på sin oprindelige placering.

Jeg foretrækker at berige jorden med en håndfuld kompost. Bland dette omkring rodzonen, inden du sætter planten på plads. Komposten forbedrer jorden generelt og frigiver langsomt næringsstoffer for at styrke plantesundheden. Fyld plantningshullet med den eksisterende jord igen, og vand grundigt for at fugte rødderne og fjerne luftlommer.

En vigtig prikken over i’et er at tilføje omkring to inches af mulch omkring dine nye divisioner. Barkflis hjælper med at holde jorden fugtig, opretholder bedre jordtemperaturkonsistens og reducerer chancerne for koldt vejr.

Sørg for at give regelmæssigt vand til dine transplantationer for at hjælpe dem med at etablere i løbet af de næste hearth til seks uger. De kan se hængende ud i flere dage umiddelbart efter plantningen, males det er ikke et tegn på, at de har brug for vand. Faktisk forvent det. Løvfald til jorden er en naturlig forekomst, da urteagtige stauder kommer i dvale.

Om foråret skal dine nye stauder dukke op som stærke og levedygtige planter.

Topkandidater til division

Her er en liste over nogle almindelige stauder, som kan (og bør) opdeles:

 • Astilbe
 • Baptisia
 • Barrenwort (efter at de blomstrer)
 • Sortøjede Susan (Rudbeckia)
 • Tæppeblomst (Gallardia)
 • Bluestar
 • Krysantemum
 • Columbine
 • Coralbell (Heuchera)
 • Daylilies
 • Fall aster
 • Haveflox
 • Hardy fern (japansk malet bregne)
 • Hårdfør geranium
 • Hardy ingefær
 • Hosta
 • Iris
 • Fastelavensrose (Hellebore)
 • Pæon
Fern

Fern

Der er også en kort Joe-gartner How-to-video, så du kan se, når jeg deler nogle hostaer i mine landskabsbede på GardenFarm. Jeg håber, dette hjælper dig med at sprede en vis kærlighed – freed from cost – i dit landskab.

Hyperlinks og ressourcer

Afsnit zero11: Grundlæggende om plantespredning – med Brie Arthur

Episode 014: Excessive tip til at spare penge i haven

joegardenerTV YouTube: Sådan opdeles dine flerårige planter i haven

Dyrker en Greener World®-blog: Stauder i landskabet

Tak til Erica Glasener for hendes bidrag til dette indlæg!

Leave a Reply