Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Start af en lille rumhave

.

Et svagt hjørne: citronmelisse, mynte

Hvad er solskin ?: kartoffel, peberrod, ingefær, jordskokker, gurkemeje

Lyst rum, begrænset direkte lys: bladgrøntsager, alliums, rodfrugter, blomkål, broccoli, kål, grønkål, rosenkål

Et par timers direkte lys hver dag: bønner, bønner, ærter, løvfældende træer, koriander

Godt lys, få timer om dagen: courgette, agurk, squash, melon, jordbær, flerårige urter og grøntsager

Stort lys, der basker sig i det: chili, paprika, aubergine, citrus, tomat, basilikum, majs

(Uncover disse oplysninger og mere i Develop.Meals.Wherever).

Vores råd er at starte med planter, der vides at være mindre trængende, og derefter når du lykkes, skal du opgradere. Vi har set bananer og avocado vokse i det tempererede syd for Australien, så hvorfor kan en tomat ikke vokse mellem to bygninger?

Vokser i potter

En god brug af potter er en meget tilpasningsdygtig og effektiv måde at have på. Vi har dyrket alt fra mynte til frugttræer i potter, som kan variere i størrelse fra det klassiske terrakottafartøj til en vintønde til en tromle på 50 gallon. For mange bygartnere og lejere kan dette være den mest oplagte vækstmetode, hvis ikke det eneste udgangspunkt.

Som mange ting kommer dyrkning af potter med sit eget sæt komplikationer og ansvar. Gryder har relativt lille volumen og fremragende dræning, hvilket betyder, at de er tilbøjelige til at tørre ud, hvilket gør det meget vigtigt at vande dem hver morgen. Forskellige materialer forværrer kun denne tilbøjelighed. Som et resultat kræver potter generelt mest pleje og opmærksomhed af alle de voksende infrastrukturer – et niveau af pleje, der er omvendt korreleret med størrelsen på potten. Det betyder, jo mindre potten er, jo mere pleje kræves.

Vi kan ikke lide at vokse i noget mindre end 30 cm i diameter. Når alt kommer til alt er en lille gryde som det forhold, der er bestemt til at mislykkes. Det virker som en god kamp, ​​males i sidste ende er der ikke plads til vækst, og det viser sig at være meget hårdt arbejde med meget lidt belønning. En stor pot er derimod en keeper. Sikker på, det er en investering, og du bliver nødt til at foretage ændringer i dit liv for at imødekomme det, males dette er noget, der hjælper dig med at vokse ting, der holder.

Typer af potter

Terracotta: Lavet af støbt, bagt ler. Terracotta er porøs og udsat for udtørring. Glaserede gryder er vandtætte, males koster mere.

Træ: Trækasser er smukke planter, males vær sikker på at de ikke er lavet af behandlet træ, der kan forurene din mad. For at undgå dette skal du overveje at indlejre en plastik- eller polystyrenkasse inde for at transportere vand og jord.

Plast: Billigste at købe, males dyrt for miljøet. Sørg for, at gryderne er UV-stabiliserede og lavet af genanvendeligt PE-plast.

Genbrugt polystyren: Så grimt, males så godt til dyrkning af planter. Velisoleret og holdbar får du cirka 10.000 år ud af en af ​​disse. Nest inde i en trææske til en kombination af funktion og mode.

Pottemix

At dyrke i potter betyder at bruge potteblanding, males ikke alle potteblandinger skabes ens. Dette er et af de tilfælde, hvor du generelt får det, du betaler for. Billige blandinger bruger kemisk gødning (eller slet ingen gødning) og har materiale af dårlig kvalitet. At bruge lidt ekstra på en premium økologisk blanding vil sikre, at din veggieplaster har den bedst mulige start i din første sæson og mange flere sæsoner fremover.

En anden ting at huske er, at potteblandinger ofte varmebehandles for at dræbe ukrudt eller patogener, hvilket gør dem sterile. Det er som et smukt hus, hvor ingen bor i det. Heldigvis er alt, hvad vi skal gøre, at vise dem vejen til hoveddøren. Så vi tilføjer altid ormestøbninger og stenmineraler for at hjælpe med at starte jordlivet. Hvis du fremmer et sundt økosystem, vil du skabe varig jord (selv i en gryde); noget der forbliver frugtbart og aktivt langt ind i fremtiden.

Vanding

Vi kan godt lide at sige, at der ikke er noget som en dårlig gartner, kun dårlige vandere. Når vi vand kan gøre hele forskellen, fordi planter skal have adgang til vand, når de virkelig har brug for det mest – i løbet af dagen. Fotosyntese er, hvordan planter fremstiller deres mad, og det kræver sollys plus vand. Dette betyder, at planter kun kan ‘spise’ om dagen. Derfor er den bedste praksis at vandre alle dine planter først om morgenen.

Hvor meget vi vander er også en vigtig overvejelse. Sammenlignet med de fleste dekorative planter kræver vores foretrukne spiselige afgrøder meget vand. I tilfælde af godt drænet jord og potteblanding kan vi sikkert vande vores grøntsager en gang om dagen uden risiko for at blive vandtætte.

Den største udfordring ved havearbejde med lille plads er hydrering. Jo mindre gryden er, jo mere modtagelig er den for udtørring. At sammensætte den udfordring er vores livsstil, som ofte er dårligt egnet til enhver opgave, der kræver en rutine. At få din vanding forkert på den forkerte tid af året, betyder ikke kun problemer for den period af planter, males for jordens fremtid.

Uden fugt kan jorden bage tørt beneath den barske sol, hvilket gør den uigennemtrængelig for vand. På dette tidspunkt bliver det hydrofobt. Prøv som du måske, enhver mængde vand, der smides på veggieplasteret, absorberes ikke i jorden, males finder snarere stien til mindst modstand og dræner lige igennem.

For at sikre mod fremtidig hydrofob jord har du et par muligheder. Den første er et simpelt kunstvandingssystem, der er afhængigt af en timer i stedet for dig selv, den anden er mulch, og den tredje vedrører stilen for vækst. Wicking, hydroponic og aquaponic havearbejde er alle selvvandende systemer. Mens de i første omgang virker mere komplicerede, tager de sig af det mest kritiske ingredient i grøntsagshave og det sted, hvor de fleste mennesker falder over – vand.

Plantning

Uanset om du planter frø eller kimplanter hænger på et par ting – den tid og kræfter, du har til rådighed, og de sorter, du vælger at udforske. Frøplanter er langt den nemmeste at starte med – omgå det til tider kedelige og krævende barndomsstadium og springe direkte til et modenhedsniveau, der er mere tolerant. Som forælder er det som at springe over det første år med bleer og mælk og få et lille barn, der kan gå og sidde stille, mens man ser et spil Premier League-fodbold med dig.

At plante fra frø giver dig et bredere valg, da der er en komplet genpulje, som du kan få adgang til by means of frø, der ikke findes i frøplanteform. Hvis vi går tilbage til forældrenes analogi, er det som at vælge dit barn og de kvaliteter, du altid havde håbet på. Nu tvivler vi ikke på, at du elsker dine børn, som de er, males ville det ikke være utroligt?

Udforsk vores arvestykkerfrøbørn

Foto med tilladelse fra John Laurie

Leave a Reply