Home for the Recipes and Vegetables

Vegetables

Vegetabilsk såningsplan nr. 1: dag 1

16. februar er den første dag i min plantningskalender. Jeg snydte lidt i år og startede auberginer, peberfrugter og chili indendørs den 2. februar, så måske opdaterer jeg næste år kalenderen og planlægger at starte endnu tidligere.

Jeg oprettede min planlægningsplan i december og har planlagt hver sånings- og udplantningsdato for det år.

Det meste af februarsåningen holdes beneath dækning i et grønt hus, indtil de plantes ud, så de bliver beskyttet mod vejret, males ikke opvarmet. Undtagelserne er peberfrugter og auberginer, som sås indendørs (du kan læse mere om det i min serie om dyrkning af peberfrugter indendørs) og hvidløg, der plantes direkte i haven.

Da alle mine plantedatoer for året er planlagt, skal jeg vide, hvor transplantationer vil gå i haven. Ud over så- og plantningskalenderen oprettede jeg månedlige kort over køkkenhaven, så jeg ved, hvad der bliver transplanteret i hver place hver måned. Denne successionsplanlægning hjælper mig med at få mest muligt ud af min køkkenhave. Planen for februar ser stille ud, males faktisk har haven stadig salater og grønkål, der er vokset gennem vinteren.

Feb 2020 Plantelayout

Dagens første opgave er at samle alle de frø, jeg vil så. Nogle er tilbage fra sidste år, og andre blev købt i januar, når plantningskalenderen var afsluttet.

Før jeg går ud til drivhuset, skriver jeg frøetiketterne med afgrødens navn, såningsdato og antallet af frø, der sås. Dette er nyttigt af flere grunde:

  1. Det er koldt udenfor, selv i drivhuset, så jeg vil ikke bruge for lang tid derude.
  2. Ved at skrive antallet af frø, der skal sås pr. Celle, undgår jeg at jeg behøver at lave en kopi af såplanen.
  3. At skrive frøetiketter med kompost på mine hænder går ikke godt (i det mindste for mig) … Jeg ender med beskidte udtværede etiketter, der er svære at læse.

Jeg eksperimenterede her med at skrive alt på den ene side af etiketten eller nogle af oplysningerne på bagsiden. Jeg besluttede, at det er meget bedre at have alt på forsiden.

Plantning af etiketter, der er forberedt, inden de begiver sig ud for at starte såningen.

Jeg følger generelt såningsmetoderne, som Charles Dowding lærer, så næsten alt i moduler og plantes ud efter 4-5 uger. Hans videoer er en god kilde og inspiration og opmuntring, jeg anbefaler stærkt at se så meget af Charles Dowdings YouTube-kanal, som du kan finde tid til.

En forskel fra Charles ‘metode, som jeg har benyttet, er at stole på bundvanding af komposten. Jeg finder ud af at fylde bakkerne med fuldt våd kompost for at være rodet og har aldrig fundet en vandkande rose, der er fin nok til at vande frøbakker uden meget forstyrrelse. I stedet sår jeg i komposten, males den kommer ud af posen, fylder en stor voksende bakke med vand og placerer modulerne i vandet. Inden for 10-15 minutter er komposten mættet, og jeg hælder det overskydende ud.

Frømoduler efter såning, klar til bundvanding. Overvintrede chard kimplanter i baggrunden.

For hvidløg var min plan at dyrke 52 “Rocambole” pærer. Lille fejl, males jeg oversatte fejlagtigt detaljerne, da jeg bestilte fra et tysk websted og bestilte 9 fedter i stedet for 9 pærer. Da jeg ikke kunne finde organiske fedter til plantning i lokale havecentre, besluttede jeg at plante almindelig hvidløg købt fra et supermarked. Jeg er sikker på, at jeg har læst råd om ikke at gøre dette, males 🤷 – lad os se, hvad der sker!

Efter at have splittet butikken købte hvidløg i fed, forberedte jeg sengen. Ideelt set burde jeg ikke have brug for noget sengeforberedelse, da jeg forsøgte at følge No Dig-metoden, som Charles Dowding foreslog. Imidlertid:

  1. Jeg har ikke fundet en kilde til kompost til overkommelig pris, der kommer i mindre end 5.000 liter belastning. Jeg har brug for omkring 1.000 liter og købte sidste år 24 40 liters poser fra et havecenter. Omkostningerne er de samme som at have 5.000 liter leveret, males hvor vil jeg lægge det? I år skal jeg desværre være mere konservativ med kompost.
  2. Da jeg ikke har dyb kompost, ender jeg med at plante gennem komposten i jorden. Jeg opdagede sidste år, at jorden her er meget tæt og havde problemer i nogle områder med at lave huller til transplantation.
  3. Jeg holdt ikke oven på ukrudt i den relativt varme vinter, og sengene var dækket af ukrudt.

Min sengepræparat bestod af:

  • Gafler sengen hver 15 cm (6 tommer) for at løsne jorden, males uden at dreje den. Jeg skubber gaffelen helt ind og læner den forsigtigt tilbage, indtil jorden løfter, og læg den derefter tilbage.
  • Hævning af overfladen for at fjerne ukrudt
  • Raking for at udjævne det rod, jeg lavede i ovenstående to trin

Ikke for meget arbejde og faktisk meget tilfredsstillende.

Derefter begynder jeg at høvle hvidløg i den planlagte seng. Hvidløg plantes i to rækker på 15 cm fra hinanden med løg 15 cm fra hinanden i hver række. Jeg forskyder også plantningen af ​​de to rækker for at give hver plante så meget plads som muligt. Jeg begynder at plante ved at strække en streng for at markere rækken og derefter bruge et gammelt kosthåndtag til at lave 5 cm (2 tommer) dybe huller. Når alle plantningshullerne er lavet, smider jeg et fed i hver enkelt, idet jeg er omhyggelig med at have rodenden ved at pege nedad og derefter fylde hullet med en håndfuld frisk købt kompost.

Plantning af huller til hvidløg omhyggeligt planlagt med en snor og et gammelt kosthåndtag

Leave a Reply